Buzağı besleme

Buzağı doğduğunda dört mide içinde en gelişmiş olanı abamasumdur ve diğer midelerin iki katı hacme sahiptir. Süt ağızda tükrük lipazı ile karşılaşır. Abomasumda ise renin enziminin etkisiyle pıhtılaşır, laktaz enziminin etkisi ile süt büyük ölçüde sindirilir. Hayvanın tükettiği kuru yem miktarı ile rumen gelişimi de orantılıdır. Bunun içindir ki kısa zamanda katı yeme geçilmelidir. Doğum sonrası mutlaka 15 dk/6 saat içinde kolostrum alması zorunludur. Kolostrum antikor titresinin yüksek olması, imminoglobinlerin absorbe edilmesi, içindeki tuzların sürgüt etkisi ile mekonyumun atılması ve yavrunun ilk günlerde tüm besin ihtiyacının karşılanması gibi pek çok faydası vardır. İlk üç gün kolostrum mutlaka verilmelidir. Arkasından 1 ile 3 ay sıvı gıdalardan taze süt, yağsız süt, ekşitilmiş kolostrum, mastitisli ve antibiyotik uygulanmış ineklerin sütleri ve süt ikame yemleri kullanılabilir. Soğuk havalarda sıvı gıdaları ısıtarak vermek gereklidir. Buzağılar 4-8 hafta gibi kısa sürede sütten kesilebilir. Buzağı 500-700 gr starter yemi tüketebiliyorsa sütten kesim zamanı gelmiştir.

Buzağı kayıplarının en büyük sebebi ishallerdir. Tedavide erken davranmak gereklidir. Bu dönemde süt miktarı azaltılır veya hiç verilmez.

Sıvı gıdalar 37,5 derece sıcaklıkta verilmeli, hijyene dikkat edilmeli, barınağın ısısı 16 dereceden fazla olmamalı, temiz altlık kullanılmalı, barınakta buzağılar kalabalık olmamalı, buzağılara temiz, taze süt 4 günden itibaren verilmelidir. Buzağı yetiştiriciliğinde amaç bir an önce ön mideleri geliştirerek süt ve ikame yemden kurtulmaktır. Mısır ve yulaf rumen gelişimine olumlu etkiler. Başlangıçta yemin kaliteli, lezzetli, enerji, proteince zengin inceltilmiş olması istenir. Buzağıda yaş ilerledikçe osefagal refleks kaybolabilir, refleksi aktif tutmak hayvanın doğumundan itibaren aynı saatlerde beslemek yine sıvı gıdanın da aynı ısıda verilmesi gerekir. Dişi damızlıklarda da kaliteli kaba yemler erken yaşta verilmeli, ancak aşırı yağlandırmanın ilerdeki süt verimine olumsuz etki edeceği unutulmamalıdır. Süt emme döneminden sonra ağırlık artışı yavaş yavaş 500 kg. kadar düşürülmelidir.Tavuk etinin faydaları

Facebook'ta Yayınla>
Soru / Yorum Eklemek İçin Tıklayınız
..:: Sorular / Yorumlar ::..
Yazan : yusuf derici
Yazılış Tarihi : 12.07.2018 09:48:21
  10 gün kadar önce dişi bir buzağımız oldu.kim gelip küpe takacak?
Cevap vermek için tıklayınız...
Cevaplama Tarihi : 1.09.2015 22:53:50 
Cevaplayan : hayrullah sevgili 
Çokggüzel yetişir tozlaşma döneminde eğer yağmur yağmazsa.05442260484 yardımcıolmaya ççalışırız İnşallah
------------------------
Yazan : fatih hacımustafaoğlu
Yazılış Tarihi : 25.05.2017 15:11:44
  buzağı aldım ancak küpesi yok ne yapabilirim
Cevap vermek için tıklayınız...
------------------------
Yazan : Mustafa
Yazılış Tarihi : 1.04.2012
  Benim bir düvem var bunun her taraf? ?i? neyapmal?y?m
Cevap vermek için tıklayınız...
------------------------

Soru veya Yorum Eklemek için Tıklayınız



Bu konuyla ilgili tüm soru ve yorumlar girmek için tıklayınız.



Ne? nedir? Nasıldır? Nasıl yapılır? Ne zaman yapılır?
Copyright - Tarım Kütüphanesi - 2007