Bağ Küllemesi

[Erysiphe(Uncinula) necator Schvvein.]

Tanımı ve Yaşayışı

Bağda küllemeye sebep olan etmen obligat-parazit bir fungus olup, sadece Vitaceae familyası üyelerinde görülür. Tomurcuklar (gözler) vejetasyon döneminde oluşmaları sırasında enfekte olurlar. Hastalık gelişimi üzerinde en önemli etki yapan çevre faktörü sıcaklıktır. Genellikle gündüzleri sıcak ve akşamları serin geçen havalarda hastalık artışı görülür. Çimlenmede rol oynayan diğer bir faktör nemdir. Akşam saatlerinde nispeten nemli ve güneş ışığından korunmuş salkımların üzerinde sporlanan fungus gündüz saatlerinde bu sporlarını (konidiumlarını) doğaya salarak akşam saatlerinde çimlenme fırsatı bulurlar. Güneş ışığının az olduğu bulutlu günler hastalık gelişimini teşvik edicidir.

Zararlı Olduğu Bitkiler ve Zarar Şekli

Belirtiler asmanın tüm yeşil organlarında görülebilir. Konukçu dokusu üzerinde grimsi beyaz tozlu veya pudramsı bir görünüm oluşur. İlk gelişme döneminde genç yapraklarda hastalık güç fark edilir. Bazen enfekteli yaprakların üst yüzeyinde yağ lekesine benzeyen klorotik veya parlak lekeler görülür. Yaprak yaşlandıkça parlaklığını kaybeder, kalınlaşır, gevrekleşir ve kenardan içe doğru kıvrılır. Sürgünler üzerinde siyaha yakın koyu kahverengi lekeler oluşur. Kışın bu lekeler kırmızımsı kahverengine dönüşür. Salkımda, hastalığa erken yakalanan taneler küçük kalır. İrileşebilmiş veya olgunlaşmadan önce enfekte olmuş tanelerin sap doğrultusunda çatladığı görülür. Hastalık sadece Vitaceae familyası üyelerinde sebep olur.

Yaprakta külleme ve Salkımda külleme

Sürgünlerde külleme ve Salkımda külleme

Kültürel Mücadele

Bağda iyi bir havalanma sağlayacak ve nem düzeyini azaltacak uygulamaların yapılması mücadelede önemlidir. Yaprakların direk güneş ışığı görmesi, hastalık gelişimini önleyeceğinden yaprak ve filiz alma gibi yaz budamalarının önemi büyüktür. Asmanın iyi güneşlenip havalanmasını sağlayacak telli terbiye sistemleri kullanılmalı, sıralar hakim rüzgarın estiği yöne paralel inşa edilerek bağ içinde iyi bir hava sirkülasyonu sağlanmalı, havalanmayan, kuytu ve çukur yerlerde bağ tesisinden kaçınılmalıdır.

Sert bir budama ile hastalığa yakalanmış sürgünlerin dipten kesilip uzaklaştırılması çubuk ve tomurcuklarda kışlayan etmenin yoğunluğu azaltıldığı ve bağdan uzaklaştırıldığı gibi, asmanın iç kısımlarına doğru daha iyi bir havalanma ve güneşlenme de sağlanılmış olur. Primer enfeksiyonları önlemek amacıyla yere dökülen yapraklar ve hastalıklı bitki artıklarını yok etmek ve yabancıotlarla mücadele için toprak işlemesi yapmak uygulanabilecek fayda sağlayacak diğer bir önlemdir. Hastalıklı asmalardan aşı kalemi alınmamalıdır. Budama sırasında aletler % 10’luk sodyum hipoklorit ile dezenfekte edilmelidir. Aşırı sulamadan kaçınılması da önemli kültürel önlemler arasındadır.

("TEORİDEN PRATİĞE KÜLTÜREL MÜCADELE" kitabından)

(ISBN: 978-605-9175-21-0)

Facebook'ta Yayınla>
Soru / Yorum Eklemek İçin Tıklayınız
..:: Sorular / Yorumlar ::..
Yazan : Necati Saygılı
Yazılış Tarihi : 22.05.2018 12:28:04
  Soru-1: BaÄŸ Mildiyösü ve Küllemesi ile mücadelede kullanılacak ilaçların jenerik isimleri nelerdir?

Soru-2: Mücadele uygulaması periyotları nasıl olmalıdır?

Soru-3: Bu iki hastalıkla mücadele ilaçları karıştırılarak aynı anda yapılmasında sakınca var mı?

Soru-4: Bağ zirai mücadele ilaçları örneğin elma kara leke, iç kurdu ve/ya sebze için önerilen ilaçlarıyla karışım halinde uygulanabilir mi?

Teşekkürler
Cevap vermek için tıklayınız...
------------------------

Soru veya Yorum Eklemek için Tıklayınız



Bu konuyla ilgili tüm soru ve yorumlar girmek için tıklayınız.



Ne? nedir? Nasıldır? Nasıl yapılır? Ne zaman yapılır?
Copyright - Tarım Kütüphanesi - 2007