BRÜKSEL LAHANASI YETİŞTİRİCİLİĞİ

BRÜKSEL LAHANASI

Brüksel Lahanası serin iklim sebzesi olup lahana, karnabahar, brokkoli,alabaş ve şalgam ile aynı familyada yer alır .Brüksel Lahanasının tek gövde boyunca (60-90 cm.) yaprak koltuklarından gelişen, çok sayıda küçük minyatür lahanaları yenilen kısmını oluşturur. 30-50 adet yenilebilir minyatür taç oluşumu gerçekleşebilir. İKLİM İSTEKLERİ: Yetişme dönemi uzun optimum sıcaklığın 15-18 derece olan yerler yetiştiriciliğe uygundur. Düşük sıcaklığa oldukça dayanıklıdır. özellikle geççi çeşitler –10 dereceye kadar dayanabilirler.

TOPRAK İSTEKLERİ VE GÜBRELEME:

Brüksel lahanası orta derecede ağır, yüksek organik madde içeren ve bünyesinde orta seviyede azot bulunduran topraklarda iyi gelişme gösterir. L dekara saf olarak 20N, 8 kg p205, 18 kg k20 gereklidir. Erkenci çeşitlerde hafif, geççilerde ağır topraklar tercih edilir.

YETİŞTİRİCİLİĞİ:

1- Dipkazan çekilir. 2- 2-3 ton/da ahır gübresi verilir. Sonbaharda derin sürüm yapılır. Tezekli bırakılır. 3- İlkbaharda II. Sürüm yapılır. TOHUM EKİMİ: Tohum Nisan-Haziran 15’e kadar olan dönemde yastık veya viyollere ekilir. Fideler 4-6 hafta sonra dikim büyüklüğüne gelir.

FİDE DİKİMİ:

Haziran ve Temmuz aylarında tavladaki yerlerine dikilir. Dikim Aralık ve Mesafesi: 70-90x45-60 Cm’dir. Brüksel Lahanasında tohum ekimden ilk hasada kadar 80-140 günlük süre gereklidir. Brüksel lahanasının istekleri: Lahana ile benzerlik gösterir. Brüksel lahanası suyu çok sevdiğinden haftalık aralarla sulama yapılmalıdır. Sulama yönteminde damla sulama sistemi ve karık usulü sulama yapılmalıdır. HASAT: Yaprak koltuklarında alınan 2,5-5 cm çapındaki başların parlak bir görünüm aldığında ve çeşit özelliğindeki büyüklüğe ulaştığında yapılır. UÇ ALMA: Brüksel lahanasında alttaki başlar üstekilerden daha hızlı geliştiği için hasatta en üsteki başlarında hasat olgunluğuna gelmesi için sonbaharda büyüme noktası kırılarak uç alma işlemi yapılır. En iyi başlar gündüz güneşli geceleri don olayının hafif görüldüğü dönemlerde elde edilir.

VERİM:

1-3 ton/da’dır.

Facebook'ta Yayınla>
Soru / Yorum Eklemek İçin Tıklayınız
..:: Sorular / Yorumlar ::..
Yazan : Sümer Dincer
Yazılış Tarihi : 29.05.2020 01:10:52
  Brüksel lahanası yetiştirmek için Aydın ili fazla mı sıcak?
Cevap vermek için tıklayınız...
------------------------

Soru veya Yorum Eklemek için Tıklayınız



Bu konuyla ilgili tüm soru ve yorumlar girmek için tıklayınız.



Ne? nedir? Nasıldır? Nasıl yapılır? Ne zaman yapılır?
Copyright - Tarım Kütüphanesi - 2007