BÖĞÜRTLENDE DAL VE YAPRAK PASI - Kuehneola uredinis (Link) Arth.

1. TANIMI VE YAŞAYIŞI

Fungusun spermagonyumları, kırmızımsı lekeler üzerinde, geniş, çıkıntılı püstüller (üredosporlar) halindedir. Turuncu-sarı renkli esiyumlar spermagoniyumlarla çevrilmiştir. Esiosporlar 18-19x19-23 um boyutundadır. Püstüller yaprak altında, dağınık, tozlu ve ilk oluştuğunda limon sarısı rengindedir. Yaşlı olanlar beyaz renkli olabilirler.

Üredosporlar 16-19x21-27 um boyutunda oval, renksiz, dikenli ve tam belli olmayan 3-4 ekvatoral açıklığa sahiptir.

Telİyumlar yaşlı yaprakların altında, üredosporlar arasında dağınık ve soluk deve tüyü rengindedir. Teliosporlar (kış sporları) 18-24x85-110 um boyutunda, silindirik, 5-13 hücreli, düzensiz yassılaşmış yada üstleri taç gibi, altları dardır. Her bir hücre bir üstteki hücrenin içine doğru uzanmış biçimdedir. Teliosporların çeperleri renksizdir. Ayak hücresi renksiz, çok kısa ve yokmuş gibi görülür. Fungus kışı, çubuklar üzerinde miselyum olarak ya da latent püstüller halinde geçirir. Meyve dallarındaki lekelerde bulunan üredosporlar, gelişme mevsimi boyunca aynı ya da farklı meyve dallarındaki yaprakları enfekte eder. Hastalık nemli koşullarda gelişir. Sonbaharda meyve dallarının yapraklarında teliyumlar oluşur. Çimlenen teliosporlardan oluşan bazidiosporlar, dip sürgünlere ait yaprakları enfekte eder. Buralarda spermagoniyumlar ve esiyumlar meydana gelir. 

2. BELİRTİLERİ, EKONOMİK öNEMİ VE YAYILIŞI

Hastalık etmeni, dallarda ilkbaharın sonlarına doğru kabukları yaran limon sarısı renginde püstüller meydana getirir. Yazın başına kadar da meyve dallarındaki yaprakların alt yüzünde, küçük sarı püstüller halinde ortaya çıkar. Enfeksiyonun şiddetli olduğu yıllarda, erken yaprak dökümüne neden olur. Pas püstülleri meyveler üzerinde nadiren oluşur. Spermagoniyumlar ve esyumlar, ekim ve kasım aylarında, dip sürgünlerin alttaki yapraklarında oluşur. Çiçekleri etkilemez.

Hastalık hassas böğürtlen çeşitlerinde ekonomik önemdedir. Şiddetli enfeksiyon­ların neden olduğu yaprak dökülmeleri, bitkinin zayıflamasına neden olmaktadır. 

3. KONUKÇULARI

Böğürtlen çeşitleri ve melezleri etmenin konukçularıdır. 

4. MÜCADELESİ

4.1. Kültürel önlemler 

İnokulumu azaltmak için, hastalıklı meyve dallan hasat sona erince hemen budanarak uzaklaştırılmalıdır.

4.2. Kimyasal Mücadele

4.2.1.    İlaçlama zamanı

1. ilaçlama: Dormant dönemde, 

2. ilaçlama: Tomurcuklar patlayıp yeşil uç oluştuğunda, 

3. ilaçlama: Çiçek tomurcuklan açılmadan önce yapılır. 

4.2.2.    Kullanılacak bitki koruma ürünleri ve dozları

Bakanlık tarafından yayınlanan "Bitki Koruma Ürünleri" kitabında tavsiye edilen bitki koruma ürünleri ve dozları kullanılır.

4.2.3.    Kullanılacak alet ve makineler

İlaçlamada, hidrolik bahçe pülverizatörü veya motorlu bahçe pülverizatörü kullanılır.

4.2.4.    İlaçlama tekniği

İlaçlama, bitkinin her tarafını kaplayacak şekilde yapılmalıdır.

Facebook'ta Yayınla>
Soru / Yorum Eklemek İçin Tıklayınız
..:: Sorular / Yorumlar ::..
Yazan : Miyase
Yazılış Tarihi : 24.04.2013 22:36:19
  Kizim için saksida böğürtlen yetiştırmeye karar verdim aldım yeni yapraklar çikti ama eski yapraklar altinda turuncu renkte tozlar olduğunu fark ettim araştirma yaptim pas hastaligi diye umuyorum muşda ikamet ediyorum Kisa zaman önce burada pas hastaligi için çiftçi uyarilmiş sizcene yapamalıyım tavsiyenizi önemle bekliyorum teşşekkürler
Cevap vermek için tıklayınız...
------------------------

Soru veya Yorum Eklemek için Tıklayınız



Bu konuyla ilgili tüm soru ve yorumlar girmek için tıklayınız.



Ne? nedir? Nasıldır? Nasıl yapılır? Ne zaman yapılır?
Copyright - Tarım Kütüphanesi - 2007