Asma ağustos böceği

[Klapperichicen ( Chloropsalta) viridissima (Homoptera:Cicadidae)]

Tanımı ve Yaşayışı

Erginleri açık yeÅŸil renkli olup, boyları ortalama 34-35 mm’dir. Yaz ayları boyunca baÄŸlarda erkeklerin sürekli ses çıkarmaları ve yanlarına yaklaşıldığında hemen uçmalarıyla kolayca tanınırlar. Ergin çıkışları haziran sonlarında baÅŸlar, temmuz ortalarında en fazlaya ulaşır, aÄŸustos baÅŸlarında sona erer. Zararlının nimfleri, asma kökleriyle beslenir. Nimfler geliÅŸmesini 5 yılda tamamlar ve bu süre içinde toprak altında kalırlar (Åžekil 27). BeÅŸ yılda 1 döl verir. DiÅŸiler yumurtalarını bir yıllık sürgünlere açmış olduÄŸu deliklere bırakırlar. Bu delikler sürgünlerin büyümesiyle geniÅŸler ve 5-6 cm uzunluÄŸunda çatlaklar oluÅŸur. Fakat bu çatlaklar sürgünlerin kurumasına neden olmaz.

Asma ağustos böceği nimfi ve ergini

Sürgünlere bırakılan yumurtalar ve Sürgünlerde oluşan çatlaklar

Zararlı Olduğu Bitkiler ve Zarar Şekli

Asma ağustos böceğinin esas zararını nimfler yapar. Bunlar asma köklerinin öz suyunu emmek suretiyle sürgünlerin zayıflayıp bodur kalmasına, boğum aralarının kısalmasına, yaprakların küçülmesine ve sararıp dökülmesine neden olur. Asmanın kökleri emgi nedeniyle siyahlaşıp çürür. Sonuç olarak asma çalılaşır ve zamanla ölür. Tek konukçusu asmadır.

Kültürel Mücadele

Erginleri toplamak ve imha etmek suretiyle zararlı popülasyonunu düşürmek mümkündür. Bunun için bağ alanlarında sabah erken saatlerde böcekler henüz daha uyuşuk olduğu bir zamanda, asmalar altına bez yayarak veya Japon şemsiyesi tutarak dallar silkilir ve içine düşen erginler toplanarak imha edilir. Aynı şekilde topraktan çıkan ve ergin hale geçmek üzere kendilerini dallar veya bitki gövdelerine sabitleyen nimfler elle toplanarak imha edilir.

DiÅŸilerin yumurta bıraktıkları dallar, daha bunlar açılmadan önce budanarak belirli bir yere yığılır ve bu dallar kurumaya terkedilir. Bu dalları yakarak imha etmeye gerek yoktur. Çünkü kesilen dallar rutubetlerini kaybedeceklerinden içlerinde bulunan yumurtalar da kururlar ve kendiliÄŸinden telef olurlar. Bunun için baÄŸda tesadüfen seçilen asmalardan alınan 100 adet yumurta bırakılmış dalda, yumurta rengi incelenir. EÄŸer % 50’den fazla dalda yumurtalar pembe renk almışsa dal kesme iÅŸlemine geçilir.

Genç baÄŸlarda alüminyum folyo veya baÅŸka bir maddeyle asmanın gövdesi kaplanarak nimflerin yukarı tırmanması önlenebilir. Ayrıca ince örtü (1/4 inç örgü aÄŸ) ile asma tamamen örtülerek diÅŸi bireylerin sürgünlere yumurta bırakması önlenir, bitkinin korunması için en etkili yoldur. Çünkü asma aÄŸustos böcekleri iri böceklerdir ve örtüden bitkiye ulaÅŸamazlar. Zararlının baÄŸ alanına zarar vermemesi için ilk aÄŸustos böceÄŸi sesleri duyulur duyulmaz bu iÅŸlem yapılmalıdır. Ergin aktivitesi sona erdikten sonra örtü kaldırılabilir. Ege Bölgesi’nde baÄŸ yetiÅŸtiriciliÄŸi yapan üreticiler baÄŸları zararlılara karşı korumak ve hasadı geciktirmek için bitkileri üstten aÅŸağıya doÄŸru tamamen örtmektedirler.

Asma ağustos böceği asma köklerinin özsuyunu emmek suretiyle asmayı zayıflatıp verimi düşürdüğü için, öncelikle bağların bakımını (budama, gübreleme, toprak işleme vb.) iyi yaparak, kuvvetli bulundurmak gerekir. Bunun için bağlar bilinçli olarak gübrelenmeli ve toprak işlemesi zamanında yapılmalıdır. Yumurta bırakılan yabancı otların ergin çıkışlarının başladığı dönem olan Haziran sonu Temmuz-Ağustos aylarında temizliğinin yapılması gerekir. Asma ağustosböceği nimflerinin gelişmelerini 5 yılda tamamladıkları göz önünde bulundurularak, bu zararlı ile bulaşık bir bölgede yapılacak mücadelenin üst üste en az 5 yıl devam etmesi gerekir.

("TEORİDEN PRATİĞE KÜLTÜREL MÜCADELE" kitabından)

(ISBN: 978-605-9175-21-0)

Facebook'ta Yayınla>
Soru / Yorum Eklemek İçin Tıklayınız
..:: Sorular / Yorumlar ::..
Henüz yorum eklenmemiştir. Yorum Eklemek için Tıklayınız.
Ne? nedir? Nasıldır? Nasıl yapılır? Ne zaman yapılır?
Copyright - Tarım Kütüphanesi - 2007