Arı Otu Ekimi

Nektar akımının olmadığı dönemlere denk getirerek arı otu ekimi işlemini yapabilirsiniz. Yani tam doğadaki çiçeklerin açma zamanında değilde, doğada çicekler bittiği zaman genel olarak güz mevsiminin sonuna doğru bu döneme ekme zamanını denk getirebilirsiniz.

Arı otu ekimi yapılırken, 20-30 cm aralıklı sıralara yapılmaktadır. Tohumluk miktarı 1-1.5 kg/da olup ekim derinliği 1-2 cm arasındadır. Dekara 5’er kg saf azot ve fosfor gübrelemesi yapılmalıdır. Arı otu yetiştiriciliğinde herhangi bir hastalık ve zararlıya karşı ilaçlama yapılmasına gereksinim bulunmamaktadır. Çukurova Bölgesinde sonbaharda ekilen arıotu, kış ayları boyunca gelişme göstermekte ve nisan ayı başından itibaren çiçeklenmeye başlamaktadır.

Arı otunun ekim zamanı Çukurova Bölgesi ve Akdeniz sahil kuşağında rakımı 500 metreye kadar olan yerlerde sonbaharda eylül-kasım ayları arasıdır. Kış aylarının soğuk geçtiği yerlerde toprak ve hava sıcaklıklarının elverdiği ilk zamanda yazlık ekim olarak yapılmalıdır. Karadeniz Bölgesinde mart-nisan aylarında ekimi yapılmakta, haziran ayında çiçeklenmektedir. Ekimi, çiçeklenme süresini artırmak amacıyla bir kaç defada 2-3 hafta aralıklarla yapmak mümkündür. Böylelikle farklı zamanlarda çiçeklenmeye gelen bir tarla elde edilerek çiçeklenme periyodu uzatılabilir.

Arı Otu Ekimi

Su seven bir bitki olarak bilinen arı otu, sulama yapılarak vejetatif dönemini uzatmak yoluyla çiçeklenme süresini artırmak ve bitkinin tohum olgunluğunu geciktirmek de mümkündür. Arı otu tohumunun hasat edilmesinde dikkat edilecek en önemli husus olgunlaşan tohumların araziye dökülmeden hasat edilmesidir. Bu amaca uygun olarak çiçek salkımları kahverengimsi renk aldığında bitkiler biçilerek bir yerde toplanır ve yayılarak kurumaları sağlanır. Kuruyan bitkiler tahta çubuklarla dövülerek veya üzerinde traktörle gezilerek tohumların ayrılması sağlanır. Bu işten sonra savurma yapılarak rüzgar yardımıyla tohumların bitki artıklarından ayrılması sağlanır.

Dekara arı otu tohum verimi çeşit, iklim ve toprak gibi koşullara bağlı olarak 50-60 kg’dır. Yeşil ot verimi ise iklim ve ekim şekline bağlı olarak 332-3458 kg/da aralığında önemli düzeyde değişim göstermektedir. Arı otu, ülkemizin hemen hemen her yerinde yetişmektedir. Deneme amaçlı olarakta bir kaç kg alıp arılığınızın önüne ekebilirsiniz.

Facebook'ta Yayınla>
Soru / Yorum Eklemek İçin Tıklayınız
..:: Sorular / Yorumlar ::..
Yazan : Volkan Karaduman
Yazılış Tarihi : 8.06.2020 04:20:26
  Arıcılık ile uğraşıyorum, kestane bali hasatı haziranın 2. Haftası ile haziran sonu arası yapılıyor. Arı otundanda arılarımın kışlık faydalanabilmesi için ekmek istiyoruz. Lâkin yetiştirme zamanını ayarlayabilmemiz için ne zaman ekim yapmalıyız. Zonguldak bolgesindeyiz ve otun ağustos-eylül arası çıkması için ne zaman ekmeliyiz
Cevap vermek için tıklayınız...
Cevaplama Tarihi : 24.03.2016 02:07:32 
Cevaplayan : nalan 
Ben ekerken Patatesi 4 e bölüp açıkta kalan kısımlarına un veya nişastaile lapladı m bu
sekilde hiçbir zararli etkilemedi. Sizde bBu sekilde yapabilirsiniz
Cevaplama Tarihi : 23.05.2016 20:42:56 
Cevaplayan : erayreis 
BİR PATATESİ 4 E KESİP ÇİLLENEN KISMINI TOPRAGA 10 CM DERİNLİKTE EK ÇOK FAZLA SULAMA KURUDUKÇA TOPRAĞI HAFİF HAFİF SULA
------------------------

Soru veya Yorum Eklemek için Tıklayınız



Bu konuyla ilgili tüm soru ve yorumlar girmek için tıklayınız.



Ne? nedir? Nasıldır? Nasıl yapılır? Ne zaman yapılır?
Copyright - Tarım Kütüphanesi - 2007