Anadolu Esmeri Geliştirme Projesi
Murat AKBULUT
Ziraat Mühendisi

Değerli Okuyucular,

Sizlere bu ayki köşemizde Anadolu Esmeri Geliştirme Projesi hakkında bilgi vermek istiyorum. önceki yazılarımız da bahsetmiştik ki; karlı hayvancılık yapabilmek için en önemli unsurlardan biri girdi maliyetlerini düşürmek, bir diğeri ise uygun ırklarla çalışmak yani hayvan ıslahıdır. Ülkemizde maalesef ırk problemi hayvancılığın en önemli sorunlarındandır. Ülkemiz hayvancılığında büyük bir yer kaplayan yerli ırklarımız adaptasyon yönünden öncü olmalarına rağmen verim yönünden çok kıt imkanlar sunmaktadırlar. Süt Sığırcılığında Konya’mızda sayısı 20 binleri bulan Yerli ırklarımız yanısıra, 50 bin civarında bulunan Kültür Irkları ise verim yönünden yüksek kapasiteli olmakla beraber aile işletmeciliğinde bakım şartlarının sağlanamaması sebebiyle adaptasyonda problemler yaşanmaktadır.

İşte Döl Kontrolü yapılmış yüksek vasıflı boğalar elde edilerek ihtiyaç duyulan spermanın üretilmesiyle hem yerli ırk sınıfında ülke şartlarına uyumuyla adaptasyon kabiliyeti yüksek ve aynı zamanda verim yönünden de verimli bir ırk sınıfında ıslah amacıyla Konya Bahri Dağdaş Uluslararası Tarımsal Araştırma Enstitüsü tarafından Anadolu Esmeri adı altında bir proje çalışması başlatılmış bulunmaktadır. Bu proje ile Konya ve çevresinde yüksek verimli Esmer ırk damızlıkların artırılması, bölgenin ve Türkiye’nin ihtiyacı olan yüksek verimli damızlık sığır populasyonunun genişletilmesi amaçlanmaktadır. Bu amaçla Enstitüde 275 başlık çekirdek bir sürü oluşturulmuş ve MOET (Multi Ovulation ve Embryo Transfer) sistemiyle üstün özellik gösteren erkek ve dişi damızlıklar seçilerek teste tabi boğa adaylarından elde edilen spermalar ile mevcut sığırlarımızdan daha fazla verim elde edilmesi ve hayvancılıkta karlılığın artırılması hedeflenmiştir.

Türkiye Dünyada Sun’i Tohumlama uygulamasını başlatan ilk ülkeler arasında bulunmasını rağmen başarı ıslah çalışmalarına yansıtılamamış ve suni tohumlama yapılan ülkeler arasında gerilerde kalınmıştır. Halihazırda Ülkemizde 6 milyon doz ihtiyaca karşılık 1.6 milyon doz sperma ve bunun yaklaşık 1 milyon dozu ülkemizde ve gerçek anlamda döl kontrolü yapılmamış boğalardan elde edilmektedir. Dolayısıyla genetik kapasitesi yüksek hayvanlardan elde edilmiş spermaya olan ihtiyaç gün geçtikçe artmaktadır. Halen uygulanan suni tohumlama oranı % 20 kadardır ve organize yetiştiricilerin test edilmiş boğalardan elde edilen spermaya olan ihtiyaçları sürekli artış göstermektedir. Diğer taraftan ülkemizde döl kontrolü yapılabilmiş boğa bulunmamaktadır. Bu durum ise suni tohumlama uygulamasının yetersiz olmasına rağmen önemli miktarda sperma ithaliyle ise her yıl 2-2,5 milyon dolar döviz kaybına mal olmaktadır. İthal edilen spermanın ülkemize uygun olup olmadığı, kalitesi, üretici ülkelere güven gibi konularda da yoğun tartışmalar bulunmaktadır. Bu durum ülkemizde kendi koşullarımıza uygun yüksek verimli inek yetiştirme amacıyla boğa ve sperma üretiminin kaçınılmaz ve ivedi çözüm bekleyen konular arasında olduğu gerçeğini ortaya çıkarmaktadır. Bu çalışma ile bölgemizde üstün verimli Esmer ırk boğalar yetiştirilecek ve bu boğalardan sperma üretilerek bölgemizde ve ülke genelinde üstün özelliklere sahip sığırlar elde edilmesiyle sperma ithalinden kaynaklanan döviz kaybının önüne geçilecektir.

özet olarak bu proje sayesinde üstün süt verimi ve besi performansına sahip damızlık hayvanlar elde edilerek bölge çiftçisine yayılması sağlanacak ve de suni tohumlama laboratuarlarının test edilmiş boğaya olan ihtiyaçları karşılanacaktır.

Ülkemizde ihtiyaç duyulan ve hayvancılığımız adına bu denli önemli bir projeye imza atan Bahri Dağdaş Uluslararası Tarımsal Araştırma Enstitüsü çalışanları adına Kurum Müdürü Sayın Eyüp BAşER ve projenin sorumlusu ve mimarı Müdür Muavini Sayın Mehmet ÇOLAK’a teşekkürlerimi sunuyor, çalışmalarında başarılar diliyorum.

şimdiden tüm ülke hayvancılığına hayırlı olması dileğiyle...

Facebook'ta Yayınla>
Soru / Yorum Eklemek İçin Tıklayınız
..:: Sorular / Yorumlar ::..
Yazan : osman
Yazılış Tarihi : 8.02.2011
  Ben mantofonla güney doğu anadolu kırmızısını melezledim
onlarin buzagisi asiri verimli oldu herkeze tavsiye ederim
Cevap vermek için tıklayınız...
------------------------
Yazan : celal yıldırım
Yazılış Tarihi : 25.01.2011
  hem bir ziraatçi hemde bir üretici olarak MUSA beye kesinlikle katılıyorum. ne yazıkki stratejileri ve büyük projeleri belirleyenler konuya hakim değil. bi kere ülkemizde bölgelerin ekolojik şartlarına göre hayvan ırkları taşvik edilmeli. mesela çukurova bölgesinde holhtein yasaklanmalı desem mübala yapmış olmam. çünkü hayvan nazenin bi tür. sıcağa, sineğe vede hastalıklara aşırlı duyarlı. inanın ekonomik olmaktan çıkan hayvanlar oluyor. ayrıca yavru verimide düşük bi tür. yani türkiye şartlarında. eski hollanda kırması yerli hayvanlarımız bunlardan katbe kat iyiydi... yine söylüyorm söylediklerimi eleştirecek olanlar türkiyenin hayvancılık şartlarını genel düşünsün. öyle eleştirsin. aile tipi zayıf işletmelere holshtein uymazzz. (sıcak bölgelerde). hörmetler musa abi.
Cevap vermek için tıklayınız...
------------------------
Yazan : musa elevli
Yazılış Tarihi : 15.03.2010
  merhabalar meslektaşım.
ben de bir zooteknist ziraat mühendisiyim. bir yem firmasinin satis departmaninda çalisiyorum. dolayisiyla sürekli üreticilerimizin ahirlarindayim. neredeyse ineklerin tamami holshtein. ben ise bir mondofon fanatigiyim. aralarindaki farklari ortaya koyup, mondofona geçerlerse neler kazanacaklarini anlatiyorum. bu ülkede damizlik sigir konusunda üreticilerimizden önce devlet büyüklerimizin, tarim bakanligimizin egitilmesi gerekmektedir. hala daha holshtein bizim ihtiyacimiz olan irktir diyen ziraat mühendisi büyüklerimiz var. ben kisisel olarak bu yola bas koydum. bir üreticiyi bile holshtein den vazgeçirip mondofona döndürebilirsem çok mutlu olacagim. bu konuda yapabilecegim bir sey olursa elimden geleni yapacagimi da bildiririm. iyi günler.
Cevap vermek için tıklayınız...
------------------------
Yazan : volkan daşdemirr
Yazılış Tarihi : 5.02.2010
  öncelikle sizleri böyle bir ıslah çalışması yaptıgınız için teşekkür ederimm .umdugunuz gibi bol kazançlı ve verimi yüksek hayvanların yayılması için ıslah şart olmuştu .bizde köyde b. baş hayvan yetiştiriyoruz ama verim düşük ve kalite yok denecek kadar az .
Cevap vermek için tıklayınız...
------------------------

Soru veya Yorum Eklemek için Tıklayınız



Bu konuyla ilgili tüm soru ve yorumlar girmek için tıklayınız.



Ne? nedir? Nasıldır? Nasıl yapılır? Ne zaman yapılır?
Copyright - Tarım Kütüphanesi - 2007